İş Görüşmesi Soruları Ve Cevapları

İş Görüşmesi Soruları Ve Cevapları

İnsanlar çok iyi okullardan mezun olmakta ve başarıları ile kariyer hayatlarında da istedikleri yere gelebileceklerini düşünmektedir. Ancak iş görüşmeleri sonucunda geri dönmeyen firmaların neyi beğenmediği ya da neden tercih etmediği gibi sorular yanılgıya düşürebilir. Başarı seviyesi ve öz geçmiş ne kadar iyi olursa olsun, aslında iş görüşmesinde sorulan sorular belirleyici olmaktadır. Hazırlanan sorular adayın o iş için ne kadar uygun olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Aslında bu soruların biraz mesaj ve tuzak içerdiğini de söylemek gerekiyor. İş görüşmesi soruları, kişinin potansiyelini o an kanıtlayabilecek cevapları ister. Mülakatlara hazırlıklı gitmek isteyenler için en çok sorulan soruları ve verilmesi gereken uygun cevapların niteliğini öğrenmek en doğrusu olacaktır. Sektör ne olursa olsun, hemen hemen tüm eleman ilanları için bu sorular geçerlidir.

 1. Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?

 Bu soru mülakatın gidişatını belirleyecek iyi bir başlangıcın temelidir. İş görüşmesinde sorulan sorular dendiğinde mutlaka gelmesi beklenen bir sorudur. Net ve kısa cevaplar verilmelidir. Kişisel bilgiler ve özel hayata dair açıklamalar olmamalıdır.

 2. Bu İşi Neden İstiyorsunuz?



 Başvurulan firma kalıcı bir çalışan arıyorsa, bu soru mutlaka gelecektir. Bu soruda işe rastgele başvuru yaptığı işlerden biri mi yoksa gerçekten o sektörde çalışmak istediğini ölçen sorulardan biridir. Adayın herhangi bir işte çalışmakla o firmada bir şeyler başarmak arasındaki düşünceleri ortaya çıkacaktır. Kararlı olunmalı ve firmaya hitap edecek cevaplar sunulmalıdır. Eleman ilanları içerisinde bu işi ön plana çıkaran noktalara değinilmelidir.

 3. Zayıf Yönleriniz Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

 Kimsenin mükemmel olmadığını elbette herkes o an biliyor olacak. Kişi kendini övecek cümlelerden kaçınmalı ve bu noktada dürüst cevaplar vermelidir. İş görüşmesi soruları içerisinde en belirleyici olanlardan birisi olduğunu söylemek mümkün.

 4. Kendinizi 5 Yıl İçerisinde Nerede Görüyorsunuz?

 

 Özel hayatla ilgili bir detay verilmemeli. Kariyer konusunda ne kadar kararlı olunduğunu ortaya çıkaracak bir sorudur. Sadece kariyere ait cevaplar sunulmalıdır. Eleman ilanlarına başvuru yaparken iş hayatınızda ilerleyebileceğiniz işlere başvurmanız önemlidir.

 5. Sizi Çalışırken En Çok Ne Motive Eder?

 Kişinin sorumluluk bilincini ölçecek bir sorudur. Hiçbir firma çalışanını daha çok çalışması gerektiği konusunda uyarmak istemez. Başarının, başarısızlığın veya kendinizi geliştirmenin motive edebileceği tarzında cevaplar verilebilir. Eğitim döneminde nasıl çalışıldığından bahsedilebilir.

 6. Takım Çalışmasına Yatkın Mısınız?


 
 Elbette herkes kariyerinde liderliğe yükselmek ister. Ancak bu yolun iyi bir takım arkadaşı olunabilmesinden geçildiğini unutmamak gerekiyor. İş yerine uyum sağlanabileceğini kanıtlayacak, olumlu cevaplar verilmelidir.

 7. Bir Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?

 

 Eğer başka bir iş yerinden ayrılma durumu varsa, daha önce çalıştığınız firmayı kötüleyecek şekilde konuşulmaması gerekiyor. Şartların neden kişiye uymadığını belirtecek cevaplar verilmeli. Bu konuda dürüst olmalısınız daha önce işten ayrıldığınız yeri referanslarına yazdıysanız insan kaynakları personelleri daha önce çalıştığınız yeri arayabilir.


 8. Kendinizi 3 Kelime ile Anlatabilir Misiniz?

 
 Klasik sorulardan birisidir. Yeri geldiğinde kişinin kısa zamanda yeterli işler başarıp başaramayacağını ve kendisini ne kadar iyi ortaya koyabileceğini kanıtlar. Gerçekçi ve esprili yanıtlar verilebilir. İş görüşmesi soruları içerisinde firma ile daha samimi bir ortamın yakalanmasını sağlayacak bir sorudur.
 

 9. Bu İş İçin Neden Sizi Seçelim?

 
Diğer adaylara göre ortaya çıkması gereken farklar anlatılmalıdır. ''Ben çok çalışırım'' tarzındaki vaat içeren ama yüzeysel kalan cevaplar yerine, nedenlerinin açıklandığı cümleler daha uygun olacaktır. Eleman ilanları arasında neden bu ilanın tercih edildiği belirtilmelidir.
 

 10. Firmamızla/ İşle İlgili Sormak İstediğiniz Bir Soru Var Mı?

 

 Firmaya ya da işe olan ilginin, merakın ve isteğin ölçüldüğü sorulardan birisidir. Mutlaka bir soru sorulmalıdır. Ancak çalışma saatleri, maaş, ulaşım gibi konular olmamalıdır. Bu gibi detaylar zaten işe alınan kişiye aktarılacaktır.
 

 11. Maaş Konusundaki Beklentiniz Nedir?

 


 Bu soru için net rakamlar verilmemelidir. Bir önceki işte alınan maaşla da karşılaştırma yapılmamalıdır. Yapılacak iş ile orantılı olacak şekilde yaklaşık miktarlardan bahsedilebilir. İş görüşmesinde sorulan sorular esnasında genellikle mülakat sonucunda gelen bir sorudur.
 

 12. Arkadaşlarınız Siz Nasıl Tarif Etmektedir?

 
 Adayın çevresinde nasıl bilindiği de önemlidir. Sosyal olup olmadığı verilecek cevaplarla anlaşılabilir. Abartılı övgülerden kaçınarak, dürüst ve kısa cevaplar verilmelidir. 

Sektöre Göre İş İlanları

)
Uygulamamızı İndirin!

Elemanuzmani.com uygulaması ile size uygun iş fırsatlarına anında ulaşabilirsiniz.

Human

Türkiye’nin Önde Gelen Markalarının Tercihiyiz.

İlan Ver Sektörel İlanlar Aday Giriş İş Ara