İş Hayatında Sunum Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İş Hayatında Sunum Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İş hayatının pek çok alanında farklı konularda sunum yapmak gerekebilir. Birçok kişi için gerginlik sebebi olabilecek Mimar mühendis gibi sektörlerde sunum yapma fikri başlangıçta zor gibi görünse de gereken detaylara dikkat edildiği zaman stres kaynağı olmaktan çıkar. Sunum yapmanın incelikleri hakkında fikir edinmek istiyorsanız yazımıza göz atmalısınız.


- Sunumdaki başarınız her şeyden önce iyi bir hazırlık yapmaktan geçer. Mimar mühendis alanında ise konunuzla ilgili detaylı bir araştırma yapmanız, farklı kaynaklardan bilgi edinmeniz, sunum öncesinde ayna karşısında prova yapmanız başarınızı artıracaktır.

- Mimar mühendis sektöründe sunuma katılacakların beklentilerini önceden öğrenmeye çalışın. Bu, karşınızdaki insanları daha kolay yakalamanızı ve dikkatlerini size vermelerini sağlar.




- Sunum alanınızı önceden görün ve gerekli teknolojik donanımın sağlandığından emin olun. Sunum alanınızda mümkünse masa düzeni olarak U düzenini tercih edin. Bu masa düzeni, tüm katılımcılarla eşit iletişim kurmanızı sağlar.

- Sunum yerine tüm katılımcılardan önce gelip her şeyin yolunda olduğunu kontrol edin ve katılımcıları siz karşılayın. Önceden kuracağınız bire bir diyalog size avantaj sağlayacaktır.

-Sunumunuza sempatik sözlerle hatta güzel bir espriyle başlayın ancak abartmayın. Mimar mühendis gibi sektörler için sunum ortamında çok fazla şaka yapmak sunumunuzun ciddiyetine zarar verebilir. Başlangıçta kendinizi tanıtın ve kısaca kendinizden bahsedin. Ardından sunumunuzun konusunu, amacını ve aşamalarını belirtin. Sunum öncesinde genel bir çerçeve çizmek katılımcıların kafasında daha net bir plan oluşturması açısından önemlidir.

- Konuya başlarken soru dengesini önceden vurgulayın. Aksi takdirde araya giren sorular yüzünden asıl anlatmak istediklerinizi yetiştiremeyebilirsiniz. Soruları şu şekilde alabilirsiniz:
  •  Konunun anlatımı esnasında soru sorabilirler.
  •  Bölümler arasında soru sorabilirler.
  •  Ya da sorularını sunum sonrasına bırakabilirler.

   Katılımcıların soru sorabilmesi için mutlaka zaman ayırmalısınız. Aksi takdirde sunumunuz eksik kalacak ve katılımcılar kafalarında soru işaretleriyle ayrılacaktır.
 


 

- Anlatımınız sırasında herkesle göz teması kurmaya çalışın. Sadece ileriye veya duvarlara bakmak ya da bir kişiye gözünü dikerek anlatmak hoş bir görüntü oluşturmayacaktır.

- Türkçeyi doğru kullanın. Sözcüklerinizin arasına yabancı terimler sokmayın veya argo kullanmayın. Kendi diline hakim, jest ve mimikleri doğru kullanan, gereken yerlerde doğru vurgu ve tonlamaları yapabilen bir sunucu olmanız, katılımcıların gözünde değerinizi artıracaktır.


İREM ŞAR

Sektöre Göre İş İlanları

)
Uygulamamızı İndirin!

Elemanuzmani.com uygulaması ile size uygun iş fırsatlarına anında ulaşabilirsiniz.

Human

Türkiye’nin Önde Gelen Markalarının Tercihiyiz.

İlan Ver Sektörel İlanlar Aday Giriş İş Ara